LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ a magánkúttal (fúrt/ásott kúttal) rendelkező felhasználók számára

Felhívom a magánkúttal (fúrt/ásott kúttal) rendelkező és a magánkutak vizét használó lakosok figyelmét (különösen, ha a kút szennyvíz eredetű szennyezésnek van kitéve), hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint javasolt a víz fertőtlenítése vagy forralása fogyasztás előtt, különösen a COVID-19 vírus által okozott járvány időszaka alatt.

Az Országos Közegészségügyi Intézet által kiadott Módszertani Útmutató az ásott/fúrt kutak fertőtlenítésére vonatkozóan az alábbi ajánlást teszi:

„Nem szabad megfeledkezni a kútvíz rendszeres fertőtlenítéséről és a kút alján esetlegesen felhalmozódó üledék (iszap) időszakonkénti eltávolításáról sem. A kútban lévő víz fertőtlenítése során m3-enként kb. 100 ml nátrium-hipoklorit (90 g/L) oldatot vagy klórmészt (m3-enként kb. 30 g) lehet használni. A fertőtlenítőszert előzetesen egy-két vödör vízben kell elkeverni és úgy a kútba önteni. Ha a víznek klór szaga és íze van, akkor valószínűsíthető a hatékony fertőtlenítés. A fertőtlenítőszerrel kezelt kútvizet 24 órán át szükséges állni hagyni, majd a kutat 2-3 alkalommal teljesen ki kell termelni vödörrel vagy szivattyúval, mielőtt a vizet újra használni szeretnék.”

Az ivóvízhálózatra kötött felhasználók esetére a fenti ajánlás nem vonatkozik, az víziközmű-szolgáltató és a hatóság rendszeres ellenőrzése során biztosítja az ivóvíz minőségű hálózati víz használatát és fogyasztását.

PUTNOK, 2020. május 11.

Tisztelettel
Dobos Józsefné
jegyző