Dubicsány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023.(V.09.) rendelete a temetőről és a temetkezés helyi szabályairól

PDF Letöltése
Dubicsány Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Önkormányzat) a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 40. § (5) bekezdése alapján a fogyasztók területileg illetékes érdek-képviseleti szerve véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1.§

(1) A jelen rendelet hatálya a Dubicsány Község Önkormányzat területén lévő Dubicsány belterület 150/1 helyrajzi számú köztemetőre terjed ki.

(2) A köztemető fenntartója Dubicsány Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat). Az Önkormányzat gondoskodik a köztemető fenntartási és üzemeltetési feladatok ellátásáról.

(3) A köztemető korlátozottan forgalomképes ingatlannak minősül.

(4) Az Önkormányzat a tulajdonában lévő köztemetőben az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:

a) utat,

b) ravatalozót,

c) vízvételi lehetőséget,

d) parkosítást,

e) hulladéktárolót.

2. Temetési helyekre vonatkozó szabályok

2.§

(1) A köztemető temetési helyei lehetnek:

a) egyes sírhely

b) kettős sírhely

c) urnasírhely

(2) A sírhelyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely 210 cm hosszú, 90 cm széles

b) felnőtt kettes sírhely 210 cm hosszú, 190 cm széles

c) gyermek sírhely (10 éven aluli) min.110 cm hosszú, 90 cm széles

d) urnasírhely 80 cm hosszú, 60 cm széles

(3) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(4) A sírok egymástól való távolsága legalább 60 cm.

(5) A sírgödröt az Önkormányzat hozzájárulásával természetes – talajban lebomló – anyaggal burkolni lehet.

(6) Síremlék építés az e rendeletben foglalt szabályok betartása mellett végezhető és az Önkormányzat engedélyéhez kötött.

(7) Síremlék vagy sírjel nem haladhat túl a temetési hely megállapított területén.

3.§

(1) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újra-váltásáért díjat nem kell fizetni.

(2) A rendelkezési jogot nyilván kell tartani.

(3) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év;

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetéstől számított 25 év azzal, hogy amennyiben a sírhely betemetésétől számított 25 éven belül nem történik második betemetés, a sírhely további használatát csak újraváltással lehet biztosítani;

c) urnasírhely esetén 25 év.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbítható a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.01.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) foglaltak szerint.

(5) A rokoni háttér nélküli, elhagyott, a használati idő lejáratát követően gondozatlan sírok esetében a sírhelyeket újra lehet értékesíteni, ha az Önkormányzat 6 hónap időtartamon belül egy országos, egy megyei és egy helyi lapban hirdetményt tesz közzé és a sírokat nem váltja meg senki.

4.§

(1) Sírnyitás és a temetési hely mélyítésével rátemetés engedélyezése a Korm. rendeletben foglalt rendelkezések alapján történhet.

(2) Urnát urnasírhelybe elhelyezni vagy koporsós temetési helyre rátemetni egyaránt szabad.

(3) Az urna földbetemetése esetén az urnát a talaj szintjétől legalább 0,5 méter mélységbe kell elhelyezni.

5. §

(1) Nem szüntethetők meg azok a sírok, amelyek műemléki védettség alatt állnak, illetve kultúr- vagy ipartörténeti szempontból értéket képviselnek. E sírok gondozója temetési hely felett rendelkezési joggal bíró személy hiányában az Önkormányzat.

(2) Az önkormányzat a köztemetőben folyamatosan köteles gondoskodni azokról a sírokról, amelyek az I. és II. világháborús katona áldozatok nyughelyei.

6.§

(1) A köztemetőben a temetések időpontja a Korm. rendeletben megjelölt határidőnek megfelelően kerül megállapításra.

(2) Az elhunyt felravatalozása a ravatalozó helyiségben történik. A felravatalozott koporsót a gyászszertartásnak megfelelően nyitva lehet tartani.

(3) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő, illetve az Önkormányzat által megjelölt temetési helyre kell temetni.

(4) Az Önkormányzat a kizárólag sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a köztemető területén hulladékgyűjtőket helyez el és gondoskodik azok rendszeres ürítéséről.

4. A temető rendje

7. §

(1) A köztemető nyitvatartási rendje:

a) április 01-től szeptember 30-ig 7.00 – 20.00 óráig,

b) október 01-től március 31-ig 8.00 – 17.00 óráig.

c) október 30. és november 2. napja között 8.00 – 22.00 óráig.

(2) A temető különleges használatú terület.

(3) A temető területén csak a sírok és sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat szabad elhelyezni. Egyéb tárgyak elhelyezéséhez a temető kezelőjének előzetes hozzájárulása szükséges.

(4) A temetőben gyertyát, mécsest nyújtani legkésőbb a nyitvatartási idő letelte előtt 1 órával szabad, kivétel a halottak napja. A tűzveszély elkerülése érdekében szükséges intézkedést annak kell megtenni, aki a gyertyát, illetve a mécsest meggyújtotta.

(5) Tilos a temetőben minden olyan magatartás, amely a temetőlátogatók kegyeleti jogát sérti vagy sértheti.

(6) A temető területére kutyát vagy más állatot bevinni tilos.

(7) A temetőben vegyszeres gyomirtást végezni tilos. A sírok környékén a hozzátartozók kötelesek gondoskodni a gyommentesítésről.

(8) A temetőben elhelyezett tárgyakért a temető kezelője semmiféle felelősséggel nem tartozik.

(9) A sírhely gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet, hulladékot az erre a célra kihelyezett szemétgyűjtő edényzetben lehet elhelyezni.

(10) A temetési szertartások időszaka alatt a halottszállító gépkocsi kivételével mindennemű közúti járműközlekedés tilos. Erre vonatkozó jelzést a temető fenntartója helyez el.

5. A síremlékekre vonatkozó szabályok

8. §

(1) A síremléket szilárd alapra kell helyezni. A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(2) Kegyeletet, vagy közízlést sértő síremléket felállítani tilos.

(3) A temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentése után, annak rendelkezései alapján szabad.

(4) Sírboltok ápolását, síremlékek felállítását, karbantartását csak úgy szabad végezni, hogy a tevékenység során más sírhelyeken, illetve síremlékeken kár ne keletkezzen.

(5) Az emlékművek gondozását, fenntartását a köztemető fenntartója végzi.

6. Temetői munkák

9. §

(1) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a sírgondozást, a temetési hely növénnyel való beültetését és díszítését – be kell jelenteni a temető gondnoknak.

(2) A sírok kiásásával, betemetésével és a temetés lebonyolításával összefüggő munkákat a temetéssel megbízott vállalkozó, a hozzátartozók, illetve más személyek a temető gondnokának irányításával végezhetik.

(3) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során az e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik. A munkavégzés során keletkező anyagok elszállítása, a terület helyreállítása a munkát végző vállalkozó kötelessége.

(4) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulási díjának mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

7. Záró rendelkezések

10. §

A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

Dubicsány, 2023. május 09.
Radnai ZsoltFucskó Róbertné
polgármesterjegyző

A kihirdetés napja: 2023. május 09.

PUTNOK, 2023. május 09.

Vissza